Alentaja on sinivalkoinen valinta

Rypsi on tärkeä kotimainen viljelykasvi, joka on Alentaja-levitteiden pääraaka-aine

Alentaja on sinivalkoinen valinta

Suomen lippu liehuu tuulessa. Alentaja levitteet on valmistettu Suomessa

Suomalainen tuote kolesterolin alentamiseen

Alentaja on ainoa Suomessa valmistettu kolesterolia alentava levite. Suomen ainoassa margariinitehtaassa on tehty uraauurtavaa työtä kasvirasvojen parissa lähes 70 vuotta. Olemme kotimainen työnantaja, ja työllistämme yli 100 ihmistä erilaisissa tehtävissä, kuten tuotannossa, kunnossapidossa ja hallinnossa.  Kotimaisena toimijana tunnemme suomalaisen maun, ja osaamme kehittää maistuvia, mutta samalla myös hyvinvointia lisääviä tuotteita. Syystäkin, Alentaja on noussut Suomen ostetuimmaksi kolesterolia alentavaksi levitteeksi.*

Kolesteroliarvot ovat suomalaisille tuttu asia

Suomalaisten kolesteroliarvoja on mitattu 1970-luvun alusta alkaen, ja Pohjois-Karjala -projektin myötä kolesterolimittaukset tulivat tutuiksi koko väestölle. Sen vuoksi voidaankin todeta, että suomalaiset kuluttajat tuntevat korkean kolesterolin aiheuttamat riskitekijät hyvin verrattuna esimerkiksi keskieurooppalaisiin. Myös suositeltavat kolesteroliarvot ovat asia, josta suomalaiset ovat kiinnostuneita ja moni myös tuntee ne.

Suositeltavat kolesteroliarvot

Suositusten mukaan kokonaiskolesterolin tavoiteltava arvo on alle 5,0 mmol/l.

LDL-kolesterolin

  • alle 3 mmol/l terveillä aikuisilla
  • 1,8 mmol/l henkilöillä, joilla riski on erityisen suuri.

LDL-kolesteroliarvon pienentäminen on siis ensisijainen hoidon kohde. Ellei LDL-tavoitteeseen päästä, arvon pieneneminen puoleen alkuperäisestä riittää. Jokaiselle määritellään yksilölliset tavoitearvot. Lääkehoitoa käytetään, kun kokonaisriski on suuri ja terveelliset elämäntavat eivät yksin riitä.

HDL-kolesterolin tavoitetasot ovat:

  • 1,2 mmol/l naisilla
  • 1,0 mmol/l miehillä.

Viitearvoista voit lukea enemmän Sydänliiton sivuilla. 

Viimeisimmän Finriski-tutkimuksen mukaan suomalaisten yli 40 vuotta jatkunut veren kolesterolipitoisuuden nousu on kääntynyt laskuun, mikä voi merkittävästi vähentää sairastuvuutta sydän- ja verisuonisairauksiin. Kuitenkin lähes 60 prosentilla on edelleen suurentunut kokonaiskolesteroli ja heistä lähes joka toiselle se oli aiemmin toteamaton.

Tunnetko korkean kolesterolin syyt?

Kolesteroliarvoihin vaikuttavat muun muassa ruokavalio ja elämäntavat sekä perintötekijät, ikä ja sukupuoli. Ruokavaliossa tyydyttyneitä rasvoja sisältävät rasvaiset maitotuotteet, punainen liha, kovat rasvat ja transrasvat voivat nostaa kolesteroliarvoja. Olemme koonneet sinulle ohjeet kolesteroliarvoja alentavasta ruokavaliosta ja mitä kannattaisi ruoan suhteen ottaa huomioon, kun tarkkailee omia kolesteroliarvojaan.

Jokaisen aikuisen olisi hyvä tietää kolesteroliarvonsa ja syytä kiinnittää huomiota ravitsemukseen, ja erityisesti levitteiden ja ruoanvalmistusrasvojen laatuun.  Elämäntavoissa taas liikunnan puute voi edesauttaa kolesteroliarvojen nousua. Säännöllinen liikunta auttaa nostamaan ”hyvän” HDL-kolesterolin tasoa ja alentamaan ”huonon” LDL-kolesterolin tasoa.

* Viitenumero: 05041611, Päiväys: 27.10.2023 Lähde: NielsenIQ Homescan, Markkina: Koko Suomi, Terveysvaikutteiset rasvat, Osuudet arvossa ja volyymissa, 52 viikkoa päättyen 8.10.2023 (Copyright © NielsenIQ)