Usein kysyttyä

Eniten kysyttyjä kysymyksiä Alentajasta sekä tietysti vastaukset niihin.

Keltaisia kukkia kesäisellä niityllä

Usein kysyttyä

Eniten kysyttyjä kysymyksiä Alentajasta sekä tietysti vastaukset niihin.

 

Alentaja

Missä Alentaja valmistetaan? Onko Alentaja ainoa Suomessa valmistettu kolesterolia alentava levite?

Alentaja valmistetaan Suomen ainoassa margariinitehtaassa, joka sijaitsee Raisiossa. Näin Alentaja on tällä hetkellä myös ainoa Suomessa valmistettava kolesterolia alentava margariini.

Tehtaalla on tehty jo yli 60 vuoden ajan uraauurtavaa työtä margariinien erityisosaajana ja kehittäjänä. Pitkät perinteet takaavat vahvan osaamisen tuotekehityksessä.

Miten Alentaja +kalium eroaa muista Alentaja-levitteistä?

Kaikkiin Alentaja-levitteisiin on lisätty tehokkaasti veren kolesterolia alentavaa kasvisterolia, mutta Alentaja +kalium levitteeseen on tämän lisäksi lisätty verenpaineen normaalina pysymistä edistävää kaliumia.

Veren suurentunut kolesterolipitoisuus ja kohonnut verenpaine lisäävät vaaraa sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin. Tuotteen sisältämä kalium (300mg / 100g levitettä eli 15% suositellusta päiväannoksesta) edesauttaa saavuttamaan päivittäisen kaliumin saantisuosituksen ja siten osaltaan auttaa ylläpitämään normaalia verenpainetta.

Miksi valitsisin Alentaja +kalium levitteen?

Alentaja +kalium -levitteellä pystyt samanaikaisesti vaikuttamaan kahteen sydän- ja verisuonisairauksien vaaratekijään: veren kolesteroliarvoihin ja verenpaineeseen.

Levitteeseen on lisätty sekä tehokkaasti veren kolesterolia alentavaa kasvisterolia että verenpaineen normaalina pysymistä edistävää kaliumia. Lisäksi levitteessä on vähemmän suolaa (0,7%), rypsiöljystä peräisin oleva pehmeä rasvan laatu ja terveydelle tärkeät välttämättömät omega-3- ja 6-rasvahapot luonnostaan. Kohonneen verenpaineen ehkäisyssä ja hoidossa tärkeimmät asiat ruokavaliossa ovat vain vähän suolaa (alle 5 g/vrk), riittävästi kaliumia (naiset vähintään 3,1 g/vrk ja miehet vähintään 3,5g/vrk) ja kalsiumia (vähintään 800 mg/vrk), pehmeä rasvan laatu ja riittävästi omega-3-rasvahappoja sekä alkoholia kohtuudella.

Voiko Alentajaa käyttää ruoanlaittoon ja leivontaan?

Suosittelemme ruoanlaittoon ja leivontaan Alentaja +kalium 70, Alentaja 60 -tuotetta ja Alentaja +kalsium- levitteitä. Alentaja PLUS on parhaimmillaan leivän päällä.

Kyseisissä tuotteissa on vähintään 60 % rasvaa, mikä on riittävä määrä ruoanlaittoon ja leivontaan. Alentaja Plus 50 sopii levitteeksi leivälle. Niistä voi tehdä myös vaihtelun vuoksi erilaisia tahnoja levitteeksi. Katso myös muita käyttötapoja reseptit ja ruokavalio -sivulta.

Miten Alentaja-levitteet eroavat Keiju-levitteistä?

Alentaja-levitteet ovat kehitetty suurentuneiden veren kolesteroliarvojen hoitoon. Vain Alentaja-levitteisiin on lisätty kasvisteroleita, jotka tehokkaasti pienentävät veren haitallista LDL-kolesterolia.

Myös kokonaiskolesteroli voi alentua, mutta hyödyllinen HDL-kolesteroli pysyy ennallaan. Muutoin Alentaja -levitteet ovat samalla tavoin rypsiöljystä valmistettuja levitteitä kuin Keiju-levitteetkin. Molempien levitteiden rasvan laatu on pehmeää, mikä osaltaan auttaa kolesteroliarvojen hallinnassa, kun niillä korvataan ruokavalion kovia rasvoja.

Kuka voi käyttää Alentaja-tuotteita?

Alentaja-tuotteet ovat tarkoitettu henkilöille, jotka haluavat pienentää veren kolesteroliarvojaan. Tuotteet sopivat aikuisten lisäksi myös nuorille ja yli 5-vuotiaille lapsille.

Alentaja-tuotteet vähentävät tehokkaasti veren kokonais- ja LDL-kolesterolia myös familiaalista hyperkolesterolemiaa sairastavilla aikuisilla ja lapsilla. Familiaalinen hyperkokesterolemia on perinnöllinen rasva-aineenvaihdunnan sairaus, jossa kolesterolia kertyy verenkiertoon ja valtimoiden seinämään jo lapsuudessa ja riski sairastua sepelvaltimotautiin on huomattavan suuri. Alentaja antaa lisätehoa myös kolesterolilääkitykseen (statiinit).

Toimivatko Alentaja-tuotteet oikeasti?

Kyllä. Kasvisteroleita sisältävät Alentaja-tuotteet pienentävät veren LDL-kolesteroliarvoa keskimäärin 10 %. Koska jokainen meistä on erilainen, vaikutus on hiukan yksilöllinen. Kasvisterolien teho kolesterolin alentajana on todettu lukuisissa tieteellisissä tutkimuksissa.

Tehoa arvioitaessa on muistettava ja tarkistettava, että käyttää Alentajaa joka päivä ja riittävän määrän. Jos mahdollista, Alentajan käytöstä on hyvä keskustella laillistetun ravitsemusterapeutin, lääkärin tai hoitajan kanssa.

Alentajan vaikutus veren kolesteroliarvoihin näkyy jo 2-3 viikossa. Tuotteiden tehon voi jokainen tarkistaa mittauttamalla laboratoriossa verinäytteestä paaston jälkeiset veren kolesteroliarvot. Mittaus kannattaa tehdä ennen Alentajan käytön aloittamista ja esimerkiksi kuukausi säännöllisen ja riittävän Alentajan käytön jälkeen.

Miten kierrätän kartonkipäällysteiset Alentaja-rasiat?

Alentaja-rasiat lajitellaan rasian ohjeen mukaisesti kartonkikeräykseen, koska rasiassa on enemmän kartonkia kuin muovia.

Kartonkia ei tarvitse irrottaa rasiasta ennen kierrätykseen laittoa, rasian huuhtelu vedellä riittää. Rasiat voi toki kierrättää myös energiajätteenä.

Miten Alentaja +kalsium eroaa muista Alentaja-levitteistä?

Kaikkiin Alentaja-levitteisiin on lisätty tehokkaasti veren kolesterolia alentavaa kasvisterolia. Alentaja +kalsiumiin on lisäksi lisätty kalsiumia, joka on elimistön ja luuston hyvinvoinnin kannalta tärkeä aine, sillä me tarvitsemme kalsiumia luustomme normaalina pysymiseen. Nauttimalla 30 g päiväannoksen Alentaja +kalsium margariinia saat 30 % päivän kalsiumin saantisuosituksesta

Paljonko Alentaja +kalsium -levitteessä on kalsiumia?

Tuote sisältää kalsiumia 800 mg/100 g. Nauttimalla 30 g päiväannokset Alentaja +kalsium -levitettä saat 30 % päivän kalsiumin saantisuosituksesta.

Paljonko Alentaja +kalsium –levitteessä on D-vitamiinia?

Alentaja +kalsium sisältää suositellun määrän D-vitamiinia eli 20 µg/100 g. D-vitamiini auttaa tuotteen kalsiumia imeytymään elimistössä.

 

Kalsium

Miksi riittävä kalsiumin saanti on tärkeää luustollemme?

Riittävä kalsiumin saanti on välttämätöntä useiden elimistölle elintärkeiden toimintojen ylläpitämiseksi sekä luuston ja hampaiden hyvinvoinnin kannalta. Kalsiumin puute altistaa luuston haurastumiselle. Suomalaisissa ravitsemussuosituksissa (2014) on kalsiumille annettu päiväkohtainen suositeltava saanti erikseen eri ikäisille ja eri sukupuolille. Kalsiumin tarve vaihtelee siis ihmisten välillä esimerkiksi iästä riippuen. Erityisen tärkeää kalsium on lapsille ja nuorille, joiden luusto vasta rakentuu, sekä ikääntyville, joilla kalsiumin imeytyminen heikkenee ja sen liukeneminen luista kiihtyy. Myös raskaus, imetys ja vaihdevuodet lisäävät myös kalsiumin tarvetta.

 

Kasvisteroli

Miksi kasvisteroleja suositellaan enintään kolme grammaa päivässä?

Suuremmasta käyttömäärästä ei saa lisähyötyä veren kolesteroliarvojen pienentämiseen.

Mistä Alentajan kasvisteroli on peräisin?

Kaikissa kasvikunnan tuotteissa on kasvisteroleita ihan kuten eläinkunnan tuotteissa kolesterolia. Kasveista ei kuitenkaan saada sellaisenaan näitä steroleita riittävästi kolesterolia laskevan vaikutuksen aikaansaamiseksi. Alentaja-tuotteiden kasvisterolit ovat peräisin kasviperäisistä lähteistä, ja tuotteisiin lisätty kasvisterolimäärä pienentää veren haitallista LDL-kolesterolia keskimäärin 10 %, kun käytät tuotetta säännöllisesti.

Voiko kasvisteroleja sisältää tuotetta käyttää loppuelämän?

Kasvisteroleja sisältävää tuotetta voi turvallisin mielin käyttää koko elämän ajan.

Kasvisteroleja on tutkittu jo pitkään ja niiden käyttö on todettu turvalliseksi. Euroopan unionin elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA onkin hyväksynyt kasvisteroleille terveysväittämän, jonka mukaan kasvisterolien on osoitettu alentavan veren kolesterolitasoa. Korkea kolesteroliarvo on sepelvaltimotaudin riskitekijä.

Kasvisterolituotteiden käyttöä ei suositella henkilöille, joilla on harvinainen perinnöllinen sairaus, sitosterolemia. Tuotteita ei myöskään suositella raskaana oleville ja imettäville naisille tai alle 5-vuotialle lapsille. Näillä ikäryhmillä on erityisiä ravitsemuksellisia tarpeita, eikä veren kolesterolin alentaminen yleensä on tällöin tarpeen.

 

Kolesteroli

Miksi Alentaja-tuotteet pienentävät tehokkaasti veren kolesterolia?

Alentaja-tuotteisiin on lisätty kasvisteroleita, jotka pienentävät veren haitallista LDL-kolesterolia keskimäärin 7-10 %, kun käytät tuotetta säännöllisesti.

Myös kokonaiskolesteroli voi pienentyä. Sen sijaan hyödyllinen HDL-kolesteroli ei vähene. Alentaja-levitteet ovat rypsiöljypohjaisia levitteitä, joiden rasvan laatu on pehmeä. Pehmeä rasvan laatu auttaa osaltaan kolesteroliarvojen hallinnassa. Täten Alentaja-tuotteet kokonaisuudessaan sopivat erinomaisesti osaksi terveyttä edistävää ja kolesterolia alentavaa ruokavaliota.

Kuinka paljon Alentaja-levitettä on käytettävä
päivittäin, jotta kolesterolini laskee?

Alentaja 60-levitettä, Alentaja +kalium sekä Alentaja +kalsiumia pitäisi käyttää 20-32g päivittäin ja Alentaja PLUS-levitettä 25-30g päivittäin.

Vinkki! Jos tunnet olosi epävarmaksi siitä, mikä on riittävä päivittäinen käyttömäärä, voi aina mitata päivittäisen määrän vaikkapa keittiövaa’alla, jolloin saat kuvan siitä mikä on oikea määrä. Oikealla käyttömäärällä 400g rasian pitäisi kestää noin 12-20pv.

Alentaja-levitteisiin on lisätty kasvisteroleita, joiden on todettu alentavan veren kolesterolipitoisuutta jopa 7-12,5% jo 2-3 viikon käytön jälkeen, kunhan muistat käyttää tuotetta säännöllisesti ja riittävän määrän. Kolesterolia alentava vaikutus saavutetaan nauttimalla 1,5-3,0 g kasvisteroleita päivässä, mikä tarkoittaa, että Alentaja 60, Alentaja +kalium tai Alentaja +kalsium -levitettä tulisi nauttia 20-32 g/päivä tai Alentaja PLUS-levitettä 25-30 g/päivä.

Levitteen käytön lisäksi muista myös terveellisten elämäntapojen ja monipuolisen ruokavalion merkitys.

Miksi kolesterolia alentavista tuotteista kannattaa valita levite?

Alentaja-levitteet sopivat pehmeän rasvan laadun vuoksi erinomaisesti osaksi suositeltua, terveyttä edistävää ja kolesterolia alentavaa ruokavaliota. Lue lisää pehmeistä rasvoista.

Alentajasta saamme myös ns. välttämättömiä rasvahappoja, joita tarvitsemme ruoasta päivittäin kehomme toimintoihin. Samoin kuin D- ja E-vitamiinia. Alentaja-tuotteet ovat Sydänmerkkituotteita.

Jotta kolesterolia alentava tuote vaikuttaisi tehokkaasti, on sitä hyvä syödä useamman kerran päivässä ruokailun yhteydessä. Levitteellä tämä on helppoa ja vaivatonta toteuttaa. Ruokavalioon ei tarvitse lisätä mitään ylimääräistä.

Kuinka paljon Alentaja vaikuttaa veren kolesteroliarvoihin?

Alentajan tehoaineen, kasvisterolien teho veren kolesteroliarvojen pienentäjänä on todettu lukuisissa tieteellisissä tutkimuksissa.

Kasvisterolit pienentävät LDL-kolesteroliarvoa ja voivat myös pienentää kokonaiskolesteroliarvoa vaikuttamatta HDL-kolesteroliin. Säännöllinen ja riittävä Alentajan käyttö voi pienentää veren LDL-kolesterolia 7-12,5 % 2-3 viikossa.

Onko veren kolesterolipitoisuudella tosiaan oikeasti merkitystä terveydelle?

Kyllä on. Veren normaalia suurempi kolesterolipitoisuus on keskeinen syy valtimosairauden kehittymiseen esimerkiksi sydämen sepelvaltimoihin tai aivovaltimoihin.

Suuren kokonaiskolesterolipitoisuuden ja erityisesti suuren LDL-kolesterolipitoisuuden haitallisista vaikutuksista valtimosairauden syntyyn on vuosikymmenien tutkimustyön tuloksena monipuolinen tutkimusnäyttö.

Mitkä ovat veren kolesterolipitoisuuden suositusarvot?

Dyslipidemioiden Käypä Hoito -suosituksessa todetaan, että väestötasolla Suomessa tavoitteena on kokonaiskolesteroli alle 5,0 mmol/l ja LDL-kolesteroli alle 3,0 mmol/l.

Ensisijainen hoidon kohde on LDL-kolesteroli. Lisäksi ns. suuren riskin potilailla ja ns. erityisen suuren riskin potilailla tavoitearvot ovat LDL-kolesterolin suhteen vielä pienemmät.

Dyslipidemiat. Käypä hoito-suositus. Suomalaisen Lääkäriseura Duodecimin ja Suomen Sisätautilääkärien Yhdistys ry:n asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2013. Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi

Aloitin kolesterolilääkityksen (statiini). Kannattaako Alentaja-levitteiden käyttöä vielä jatkaa?

Kannattaa kyllä.

Kasvisterolia sisältävän tuotteen, kuten Alentajan käyttöä voidaan jatkaa statiinihoidon rinnalla, jolloin Alentajasta saadaan vielä lisätehoa keskimäärin 10 %. Keskustele kuitenkin hoitavan lääkärin kanssa tuotteen käytöstä.

Ruokavalio

Miksi Alentaja-tuotteita suositellaan osana monipuolista ruokavaliota, jossa on runsaasti kasviksia ja hedelmiä?

Tutkimuksessa huomattiin aikoinaan, että kasvisteroleilla täydennettyjä tuotteita käytettäessä veren karotenoidipitoisuudet saattavat hieman laskea pysyen kuitenkin viitearvojen sisällä.

Karotenoideja saamme kasviksista, marjoista ja hedelmistä. Siksi Alentajaa suositellaan osana monipuolista ruokavaliota, joka sisältää runsaasti kasviksia ja hedelmiä. Kasviksia, hedelmiä ja marjoja on suositeltavaa syödä vähintään 500 g eli 5-6 annosta päivittäin, kuten meille kaikille suomalaisille muutoinkin suositellaan.

Voiko välillä käyttää tavallista margariinia?

Alentajan teho perustuu sen säännölliseen, jokapäiväiseen käyttöön. Sopiva käyttömäärä vaihtelee tuotteittain, koska kasvisterolien määrissä on tuotekohtaisia eroja.

Tällöin suolistossa on koko ajan kasvisteroleita ruoasta ja kehosta tulevan kolesterolin imeytymisen vähentämiseen ja tuote vaikuttaa tehokkaasti veren kolesteroliarvoihin. Parhaan mahdollisen tehon aikaansaamiseksi suosittelemme Alentajan jokapäiväistä ja riittävää käyttöä. Sopiva päivittäinen määrä on noin 20-32 g Alentaja +kalium, Alentaja 60 tai Alentaja +kalsium -levitteitä, jolla alennat kolesteroliasi 7-10 % tai 25-30 g Alentaja Plus -levitettä, jolla alennat koleteroliasi 10-12,5 %. Jos käyttömäärä täyttyy, voi toki lisäksi käyttää tavallista margariinia niin levitteeksi, leivontaan kuin ruoanlaittoonkin.

 

Verenpaine

Miksi riittävä kaliumin saanti on tärkeää normaalin verenpaineen kannalta?

Kalium on ihmiselle välttämätön kivennäisaine. Kalium säätelee yhdessä natriumin kanssa elimistön neste- ja elektrolyyttitasapainoa, verinesteen tilavuutta ja verenpainetta. Niukka kaliuminsaanti, erityisesti yhdistettynä runsaaseen natriuminsaantiin on yhteydessä kohonneeseen verenpaineeseen.

Miten kalium vaikuttaa verenpaineeseen?

Kalium voi vaikuttaa verenpaineeseen monella eri tavalla. Se lisää natriumin eritystä pois elimistöstä. Se voi myös estää elimistön erään välittäjäaineen, noradrenaliinin verenpainetta kohottavaa vaikutusta tai vaikuttaa suoraan sileään lihaksistoon.

 

Palmuöljy

Miksi Alentaja-levitteissä on palmuöljyä?

Suomalaisissa rasiamargariineissa ja levitteissä ei ole kovetettuja kasvirasvoja, vaan niihin lisätään pieni määrä luonnostaan kovia kasvirasvoja oikeanlaisen rakenteen aikaansaamiseksi. Pelkästä rypsiöljystä valmistettava margariini on olomuodoltaan juoksevaa, joten luontaisesti kovien kasvirasvojen käyttö levitteissä on välttämätöntä. Alentaja-levitteissä käytetään ainoastaan RSPO (Roundtable of Sustainable Palm Oil) -standardin mukaista vastuullisesti tuotettua ja erillään muusta palmuöljystä pidettyä sertifioitua palmuöljyä (Segregated palm oil, SG). Käyttämällä segregoituja palmu- ja palmunydinöljyjä tuotannossamme varmistamme suoran tuen sellaisille palmuöljyplantaaseille, jotka toimivat kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti.

Luonnostaan kovissa kasvirasvoissa kuten palmussa ja kookoksessa on tyydyttynyttä rasvaa, mutta käytettävät määrät ovat niin pieniä, että niistä huolimatta Alentaja -levitteet ovat Sydänmerkki -tuotteita. Alentaja-levitteissä käytettävät kasvirasvat tuotteesta riippuen ovat segregoitu palmuöljy, kookos sekä shea. Sydänmerkin kriteereitä keltaisissa rasvoissa ovat hyvä rasvahappokoostumus ja suolan määrä (max 1 %). Sydänmerkki on hyvä merkki kuluttajalle, joka etsii levitevalikoimasta itselleen sydänystävällistä vaihtoehtoa.