Mitä ovat pehmeät ja kovat rasvat?
Rasva voi olla laadultaan pehmeää tai kovaa ja ne eroavat toisistaan nimensä mukaisesti rakenteeltaan. Pehmeä rasva on pehmeää tai juoksevaa, kova rasva taas jäykkää. Ne myös käyttäytyvät kehossamme eri tavoin.
Pehmeät rasvat ovat rakenteeltaan kerta- ja monityydyttymättömiä rasvoja ja tulevat usein kasvirasvoista, kuten rypsiöljystä ja oliiviöljystä. Esimerkiksi rypsiöljy on lähes kokonaan pehmeää rasvaa. Kovia rasvoja ovat tyydyttyneet rasvat ja ne ovat pääasiassa eläinperäisiä. Rasvaisissa maitotuotteissa pehmeän rasvan osuus kokonaisrasvasta on noin 1/3 ja kovan rasvan 2/3.
Mitä vähemmän tuotteessa on tyydyttyneitä rasvoja eli kovaa rasvaa, ja mitä enemmän kerta- ja monityydyttymättömiä rasvoja eli pehmeää rasvaa, sitä parempi tuotteen rasvan laatu on terveydelle. Kovien rasvojen runsas saanti voi nostaa LDL-kolesterolia ja lisätä sydän- ja verisuonitautien riskiä, kun taas pehmeät rasvat auttavat ylläpitämään normaaleja kolesteroliarvoja. Kaikissa rasvaa sisältävissä elintarvikkeissa on molempia rasvoja, mutta hyvin erilaisia määriä. Elintarvikkeen rasvan laadun ratkaisee kokonaisuus: onko suurin osa pehmeää vai kovaa rasvaa.
Elintarvikkeen rasvan laadun pystyt helposti tarkistamaan pakkauksesta, jossa on ensin mainittu rasvan määrä 100 grammaa kohden ja sen jälkeen rasvan laatu eli tyydyttyneiden ja usein myös kerta- ja monityydyttymättömien rasvojen määrä. Huomioi, että vain saman verran rasvaa sisältävien levitteiden rasvan laatua voi suoraan vertailla.