Mikä on kolesteroli ja miksi sen alentaminen on tärkeää
Kolesteroli on rasvamainen aine, jota esiintyy luontaisesti jokaisessa solussamme. Sitä tarvitaan solukalvojen rakennusaineeksi. Se auttaa pitämään solukalvot joustavina ja toimii niiden rakenteellisena osana. Kolesterolilla on tärkeä rooli myös monien tärkeiden hormonien, D-vitamiinin ja sappihapon tuotannossa. Lisäksi se vaikuttaa hermoston toimintaan ja on tarpeen solujen uusiutumisessa.
Veressä rasvaliukoinen kolesteroli on saatava kuljetusta varten vesiliukoiseen muotoon. Tässä tehtävässä toimivat rasvan ja proteiinien muodostamat lipoproteiinit; HDL ja LDL.
LDL-kolesteroli, eli niin sanottu ”paha” kolesteroli kuljettaa kolesterolia maksasta kudoksille ja HDL- eli niin sanottu ”hyvä tai hyödyllinen” kolesteroli kuljettaa kolesterolia kudoksista pois. Mikäli LDL-kolesterolia on liikaa suhteessa HDL-kolesteroliin, alkaa kolesterolia kertyä valtimon seinämiin muodostaen plakkia.
Liian korkeat kolesterolitasot ovat terveydelle haitallisia. Yksi suurimmista haitoista on lisääntynyt riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, kuten verenpainetautiin, sepelvaltimotautiin, sydänkohtauksiin ja aivohalvauksiin. Kolesteroli voi kertyä verisuonten seinämiin, muodostaen plakkia ja kaventaen verisuonia, mikä voi rajoittaa verenkiertoa ja aiheuttaa vakavia terveysongelmia.
On tärkeää ylläpitää terveellistä kolesterolitasoa veressä, erityisesti pitämällä haitallinen LDL-kolesteroli aisoissa. Ruokavalio voi olla avainasemassa kolesterolin hallinnassa.