Voinko itse vaikuttaa kolesteroliarvoihini?

Raikkaita ja kypsiä tomaatteja sekä porkkanoita osana terveellistä ruokavaliota

Voinko itse vaikuttaa kolesteroliarvoihini?

Vaikka perimälläkin saattaa olla osuutta kolesteroliarvojen kehittymisessä, myös oma elämäntyyli ja ruokavalio näyttelevät tärkeää osaa. Ruokavalio on keskeinen hoitomuoto suurentuneiden veren kolesteroliarvojen hoidossa. Kun päivittäiset arjen ruoka- ja juomavalinnat ovat kunnossa, useimmilla veren kolesteroli voi pienentyä ruokavaliolla 10-15 %, parhaimmillaan jopa 30-40%. Lue lisää terveellisestä, sydänystävällisestä ruokavaliosta.

Ruokavalion lisäksi myös muilla, elintapoihin liittyvillä asioilla on merkitystä. Säännöllinen liikunta auttaa voimaan hyvin. On suositeltavaa liikkua päivittäin vähintään puoli tuntia. Tärkeintä on, että löydät itselle hyvän ja mieluisan tavan liikkua ja urheilla.

Myös tupakoinnin lopettaminen ja alkoholin kohtuukäyttö ovat osa terveellistä elämäntapaa. Jos sinulla on ylipainoa, painonpudotus kannattaa, sillä jo 5-10 prosentin painonpudotus auttaa. Jos verenpaine on koholla, se kannattaa hoitaa elämäntapamuutoksilla ja tarvittaessa lääkkeillä. Kaikki nämä elämäntapamuutokset yhdessä vähentävät valtimosairauksien vaaraa. Jos riski on pieni tai kohtalainen, ne ovat usein riittävä hoito.

Sydänliitto, sydan.fi