Lisää liikettä
jokaiseen päivään

Lisää liikettä
jokaiseen päivään

Keho kaipaa säännöllisesti sekä kestävyysliikuntaa että lihaskuntoa kehittävää liikuntaa. Myös päivittäinen pätkäliikunta on terveydelle hyödyllistä.

Liike on lääkettä moneen vaivaan. Kaikenlainen liikkuminen ja paikallaanolon tauottaminen on terveydelle hyödyllistä. Enemmistö suomalaisista aikuisista ei kuitenkaan liiku terveytensä kannalta riittävästi.

Kaikille aikuisille suositellaan kohtuukuormitteista kestävyysliikuntaa vähintään 2,5 tuntia viikossa. Kohtuukuormitteista kestävyysliikuntaa ovat esimerkiksi reipas kävely, sauvakävely, uinti ja pyöräily. Vaihtoehtoisesti voi harrastaa 75 minuuttia viikossa rasittavampaa liikuntaa, kuten juoksua tai maastohiihtoa.

Kestävyysliikunta saa suuret lihasryhmät ahkeroimaan ja edistää etenkin sydämen, verisuonten ja keuhkojen terveyttä. Se laskee verenpainetta, parantaa veren rasva-arvoja ja tehostaa elimistön rasva- ja sokeriaineenvaihduntaa. Samalla pienenee sydän- ja verisuonisairauksien riski.

Kestävyysliikunnan lisäksi kaikille aikuisille suositellaan lihaskuntoa ja liikehallintaa lisäävää ja ylläpitävää liikuntaa kahdesti viikossa. Tällaista liikuntaa ovat esimerkiksi kuntosaliharjoittelu, jumppa, jooga tai tanssi.

Tiesitkö, että työikäiselle suomalaiselle kertyy päivittäin keskimäärin 7 247 askelta.

Kävely on Suomessa tavallisin liikkumisen muoto sekä naisilla että miehillä. Se on useimmille sopivaa perusliikuntaa, joka on helppoa, turvallista ja tehokasta sekä ajasta tai paikasta riippumatonta. Kävely vaikuttaa myönteisesti moniin sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin. Se esimerkiksi nostaa hyvän HDL-kolesterolin pitoisuutta verenkierrossa.

Juoksu tai hölkkä on tehokasta kestävyysliikuntaa, joka vahvistaa sydäntä ja lihaksia, lujittaa luustoa ja parantaa verenkiertoa sekä rasva- ja sokeriaineenvaihduntaa. Hiihto vahvistaa tehokkaasti verenkierto- ja hengityselimistöä, koska koko kroppa on mukana hiihtoliikkeissä.

Kuntosaliharjoittelu on suomalaisten aikuisten toiseksi yleisin liikuntaharrastus. Se on tehokasta terveysliikuntaa, joka vahvistaa erityisesti lihaksia ja luustoa. Hyvä ravitsemus tehostaa lihasvoimaharjoittelun vaikutuksia. Etenkin proteiinin riittävään saantiin kannattaa kiinnittää huomiota.

Liikuntaa voi kerryttää myös pieninä pätkinä päivän mittaan.

Säännöllinen liikunta tuo tehokkaimmin terveyshyötyjä. Yksittäisen liikuntakerran aikaansaamat muutokset veren rasva- ja sokeriaineenvaihdunnassa säilyvät vain muutamia vuorokausia. Tämän vuoksi on parempi liikkua joka päivä edes jonkin verran kuin kerran viikossa pari tuntia yhtäjaksoisesti.

Oletko koskaan kuullut liikuntanapostelusta? Sillä tarkoitetaan pienissä pätkissä tapahtuvaa liikkumista, jossa useita lyhyitä liikkumisjaksoja ripotellaan pitkin päivää. Tällainen pätkäliikuntakin on terveydelle hyödyllistä. Se vilkastuttaa verenkiertoa, aktivoi hermostoa ja lihaksistoa, piristää mieltä ja pitää aineenvaihdunnan vilkkaana.

Pätkäliikuntaa on helppo kerryttää päivään myös osana arkisia askareita. Keho kiittää liikkeestä sekä kuntosalilla että kotipihaa haravoidessa. Lue lisää arkiliikunnan mahdollisuuksista.

 

Lähteet:

1 Liikkumisen suositukset. UKK-instituutti (viitattu 30.3.2023) https://ukkinstituutti.fi/liikkuminen/liikkumisen-suositukset/

2 Työikäisten liikkuminen Suomessa. UKK-instituutti (viitattu 30.3.2023) https://ukkinstituutti.fi/liikkuminen/suomalaisten-liikkuminen-tutkittua-tietoa-tyoikaisten-ja-ikaihmisten-liikkumisesta/tyoikaisten-liikkuminen-suomessa/

3 Liikunta on lääkettä. Terveyskirjasto (viitattu 30.3.2023) https://www.terveyskirjasto.fi/khp00077/liikunta-on-laaketta-liikunta-suositus

4 Lihasvoimaharjoittelu – ohje keski-ikäisille ja sitä vanhemmille. Terveyskirjasto (viitattu 30.3.2023) https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01079/lihasvoimaharjoittelu-ohje-keski-ikaisille-ja-sita-vanhemmille

5 Kestävyysliikunta kuormittaa sopivasti sydäntä. Suomen Sydänliitto (viitattu 30.3.2023)
https://sydan.fi/artikkeli/kestavyysliikunta-kuormittaa-sopivasti-sydanta/