Kalium on ihmiselle välttämätön kivennäisaine. Sitä on jokaisessa solussamme, ja sitä tarvitaan elimistön normaaliin toimintaan. Kalium säätelee yhdessä natriumin kanssa elimistön neste- ja elektrolyyttitasapainoa, verinesteen tilavuutta ja verenpainetta. Kalium vaikuttaa myös hermoston, lihasten ja sydämen toimintaan sekä säätelee monien entsyymien aktiivisuutta.
Kaliumia ei muodostu elimistössämme, joten sitä on saatava ravinnosta. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan saantisuositus kaliumille on naisille 3,1 grammaa ja miehille 3,5 grammaa vuorokaudessa. EU:n pakkausmerkintäasetuksen vertailuarvona taas käytetään 2 g/vrk. Keskimääräisessä suomalaisessa ruokavaliossa lähes kolmannes kaliumista saadaan perunasta ja kasviksista. Muita tärkeitä lähteitä ovat tuoreet marjat ja hedelmät (erityisesti banaani ja avokado), täysjyvävilja, maitovalmisteet ja liha.