Kalium auttaa säilyttämään verenpaineen normaalilla tasolla

Kalium auttaa säilyttämään verenpaineen normaalilla tasolla

Kalium on ihmiselle välttämätön kivennäisaine. Sitä on jokaisessa solussamme, ja sitä tarvitaan elimistön normaaliin toimintaan. Kalium säätelee yhdessä natriumin kanssa elimistön neste- ja elektrolyyttitasapainoa, verinesteen tilavuutta ja verenpainetta. Kalium vaikuttaa myös hermoston, lihasten ja sydämen toimintaan sekä säätelee monien entsyymien aktiivisuutta.

Kaliumia ei muodostu elimistössämme, joten sitä on saatava ravinnosta. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan saantisuositus kaliumille on naisille 3,1 grammaa ja miehille 3,5 grammaa vuorokaudessa. EU:n pakkausmerkintäasetuksen vertailuarvona taas käytetään 2 g/vrk. Keskimääräisessä suomalaisessa ruokavaliossa lähes kolmannes kaliumista saadaan perunasta ja kasviksista. Muita tärkeitä lähteitä ovat tuoreet marjat ja hedelmät (erityisesti banaani ja avokado), täysjyvävilja, maitovalmisteet ja liha.

Kolesterolia alentava aamupuuro.

Alentaja +kalium sisältää myös kaliumia

Alentaja +kalium on ensimmäinen kasvirasvalevite, johon on lisätty sekä tehokkaasti veren kolesterolia alentavaa kasvisterolia että verenpaineen normaalina pysymistä edistävää kaliumia. Alentaja +kalium -levitteessä kaliumia on 300 milligrammaa 100 grammassa eli 15 prosenttia suositellusta päiväannoksesta. Tuotteen sisältämä kalium edesauttaa saavuttamaan päivittäisen kaliumin saantisuosituksen ja siten osaltaan auttaa ylläpitämään normaalia verenpainetta.

Lisäksi Alentaja +kalium –levitteessä on rypsiöljystä peräisin olevaa tyydyttymätöntä eli pehmeää rasvaa ja vähemmän suolaa (0,7 %). Tuotteelle on myönnetty Sydänmerkki.

Ruokasuola (NaCl) sisältää natriumia, jonka runsas saanti nostaa verenpainetta. Suolan saannin vähentäminen taas alentaa verenpainetta. Aikuisikäisistä suomalaisista noin kahdella miljoonalla on kohonnut verenpaine. Kohonnut verenpaine ja veren suurentunut kolesterolipitoisuus lisäävät vaaraa sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin. Kohonneen verenpaineen ehkäisyssä ja hoidossa tärkeimmät ruokavaliotekijät ovat:

  • suolaa vain vähän (alle 5 g/vrk),
  • runsaasti kasviksia, marjoja ja hedelmiä (vähintään 500 g/vrk)
  • riittävä kaliuminsaanti (naiset vähintään 3,1 g/vrk ja miehet vähintään 3,5 g/vrk),
  • riittävä kalsiumin saanti (vähintään 800 mg/vrk),
  • pehmeä rasvan laatu
  • riittävä omega-3-rasvahappojen saanti (alfalinoleenihappoa 2 g/vrk) ja
  • alkoholin kohtuukäyttö3.

1 Terveyttä ruoasta! Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014. Valtion ravitsemusneuvottelukunta, 2014. Saatavilla verkossa: www.ruokavirasto.fi

2 Valsta L ym. (toim.). Ravitsemus Suomessa – FinRavinto 2017 -tutkimus. Raportti 12/2018. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, 2018. Saatavilla verkossa: www.thl.fi

3 Kohonnut verenpaine. Käypä hoito-suositus. Suomalaisen Lääkäriseura Duodecimin ja Suomen Verenpaineyhdistys ry:n asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2020. Saatavilla verkossa: www.kaypahoito.fi.

4 Dyslipidemiat. Käypä hoito-suositus. Suomalaisen Lääkäriseura Duodecimin ja Suomen Sisätautilääkärien Yhdistys ry:n asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2021. Saatavilla verkossa: www.kaypahoito.fi.