Kalsium on luustolle, lihaksille ja hermostolle välttämätön kivennäisaine

Muutama pala juustoa takaa päivittäisen kalsiumin saannin. Kuva juustosta tummanharmaalla alustalla.
Punaiset ja valkoiset pavut, mantelit, pähkinät ja seesaminsiemenet sisältävät kalsiumia.

Kalsium on ihmiselle välttämätön kivennäisaine, jota tarvitaan elimistössä luiden ja hampaiden muodostukseen ja ylläpitoon sekä lihasten, hermoston ja sydämen normaaliin toimintaan. Valtaosa elimistön kalsiumista on sitoutunut luustoon. Kalsium lujittaa luustoa yhdessä fosfaatin ja muiden kivennäisaineiden kanssa. Kalsiumin saantisuositus on aikuisille 800 milligrammaa vuorokaudessa.

D-vitamiini on tärkeä ravintoaine myös riittävän kalsiumin saannin kannalta, sillä se tehostaa kalsiumin imeytymistä ruoansulatuksesta elimistön käyttöön. Jos kalsiumin saanti tai imeytyminen on liian vähäistä, kalsiumia irtoaa luustosta elimistön muihin välttämättömiin tehtäviin.

 

Maito on merkittävin lähde – mutta kalsiumia saadaan muualtakin

Maito ja muut maitovalmisteet ovat suomalaisessa ruokavaliossa merkittävin kalsiumin lähde. Ne kattavat noin 60 prosenttia aikuisten keskimääräisestä kalsiumin saannista. Desilitrasta maitoa tai jogurttia saa 120 milligrammaa kalsiumia. Ravitsemussuositusten mukaan päivittäiseen ruokavalioon olisi hyvä kuulua viisi desilitraa nestemäisiä maitovalmisteita ja pari viipaletta juustoa turvaamaan riittävää kalsiumin saantia.

Kalsiumia lisätään myös moniin maidon tapaan käytettäviin kasvijuomiin, kuten soija- ja kaurajuomaan. Desilitrassa kalsiumilla täydennettyä kasvijuomaa on kalsiumia yhtä paljon kuin maidossa. Muita hyviä kasviperäisiä kalsiumin lähteitä ovat soijapavut ja niistä valmistetut tuotteet, kuten tofu. Myös punaiset ja valkoiset pavut, mantelit, kaalikasvit, appelsiini ja seesaminsiemenet sisältävät kalsiumia.

Monet kasvikunnan tuotteet sisältävät yhdisteitä, jotka heikentävät kalsiumin imeytymistä. Esimerkiksi keräkaalia pitää syödä noin 300 grammaa, jotta siitä saa yhtä paljon kalsiumia kuin desilitrasta maitoa.

Kolesteria tehokkaasti alentava Suomessa valmistettu Alentaja +kalsium levitepaketti

Alentaja +kalsium – sydämen ja luuston hyvinvointia tukeva levite

Alentaja +kalsium on ainulaatuinen sydämen ja luuston hyvinvointia tukeva levite, jossa yhdistyvät kasvisterolien kolesterolia alentava vaikutus sekä kalsiumin luuston hyvinvointia tukeva teho. Levite sisältää kolesterolia alentavia kasvisteroleita sekä kalsiumia ja D-vitamiinia, jotka ovat tarpeellista luuston pysymiselle normaalina.

Säännöllisesti käytettynä ja yhdessä terveellisten elämäntapojen ja monipuolisen ruokavalion kanssa levitteen sisältämät kasvisterolit alentavat tutkitusti ja turvallisesti veren LDL-kolesterolia. 20–32 gramman päiväannos Alentaja-levitettä alentaa kolesterolia 7–10 prosenttia 2–3 viikossa.

Alentaja +kalsium on ainoa Suomessa valmistettu kolesterolia alentava levite, joka tukee samalla myös luuston kuntoa. 30 gramman eli noin 4–6 teelusikallisen päiväannos Alentaja +kalsium -levitettä kattaa jo 30 prosenttia kalsiumin päivittäisestä saantisuosituksesta, joten se on helppo tapa huolehtia myös kalsiumin saannista.

Suomessa valmistettu Alentaja +kalsium -levite sisältää runsaasti suositeltavaa tyydyttymätöntä eli pehmeää rasvaa sekä omega-3-rasvahappoja. Tuotteelle on myönnetty Sydänmerkki. Laktoositon ja maidoton levite sopii myös vegaaniruokavalioon. Levitteen valmistuksessa ei ole käytetty lainkaan palmuöljyä.

 

Lähteet:
Terveyttä ruoasta! Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014. Valtion ravitsemusneuvottelukunta, 2014. Saatavilla verkossa: www.ruokavirasto.fi

Valsta L ym. (toim.). Ravitsemus Suomessa – FinRavinto 2017 -tutkimus. Raportti 12/2018. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, 2018. Saatavilla verkossa: www.thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: Elintarvikkeiden kansallinen koostumustietopankki Fineli www.fineli.fi

Teksti: Krista Korpela-Kosonen