Kasvisterolit – luonnollinen osa ruokavaliotamme

Paljon erilaisia juureksia ja marjoja, kuten porkkanaa, mansikoita ja viinirypäleitä

Kasvisterolit – luonnollinen osa ruokavaliotamme

Porkkanoita, tomaatteja, mansikoita, viinirypäleitä, appelsiini ja omenoita samassa kuvassa

Kasvisteroleita on luonnostaan kasviperäisessä ruoassa, ja siten myös jokapäiväisissä ruoka-aineissamme, kuten öljyissä, viljatuotteissa, kasviksissa, hedelmissä, marjoissa, pähkinöissä ja manteleissa Kasvisterolit ovat rakenteeltaan kolesterolin kaltaisia ja imeytyvät suolistosta verenkiertoon samalla tavoin.  Kasvisterolien teho perustuu siihen, että ne syrjäyttävät suolistossa kolesterolia, jolloin kolesterolin imeytyminen heikkenee ja sitä kautta veren kolesterolipitoisuus laskee.

Tällöin veren kokonais- ja haitallinen LDL-kolesteroli vähenee, mutta hyödyllinen HDL-kolesteroli ei muutu. Keskimäärin saamme länsimaisesta ruokavaliosta kasvisteroleita noin 150-400 mg päivässä, mikä on liian pieni määrä tehokkaan kolesterolivaikutuksen saavuttamiseksi.

 

Tutkimusten mukaan säännöllinen kasvisterolituotteiden käyttö voi laskea veren LDL-kolesterolipitoisuutta jopa 7-12,5 % 2-3 viikossa. Kasvisteroleilla täydennetyt margariinit, kuten Alentaja, sopivat rasvahappokoostumuksensa takia hyvin sydänystävälliseen ruokavalioon.

Alentaja-tuotteisiin kasvisteroleja on lisätty 7,5-10 g/100g, jolloin tavallisesti levitettä käyttämällä saa kasvisteroleita 1,5-3,0 grammaa päivässä, millä saavutetaan paras teho. Yli 3 gramman päivittäistä saantia ei suositella, koska siitä ei saa lisähyötyä. Parhaan tuloksen saamiseksi kasvisteroleita olisi hyvä saada useampana annoksena päivän aikana: pääaterioilla ja välipaloilla. Vaikutus näkyy 2-3 viikossa. Jotta tulos säilyy, on kasvisterolituotteita käytettävä säännöllisesti. Muista myös terveellisten elämäntapojen ja monipuolisen ruokavalion merkitys. 1

Kasvisterolit ovat turvallisia, terveysvaikutteisia tuotteita

Kasvisteroleita on tutkittu jo pitkään ja niiden käyttö on todettu turvalliseksi tavanomaisilla käyttömäärillä. Euroopan parlamentti ja neuvosto on vuonna 2006 antanut asetuksen (EY) N:o 1924/2006 elintarvikkeita koskevista ravitsemus- ja terveysväitteistä. Komission asetuksella (EY) N:o 983/2009 kasvisteroleita sisältävät elintarvikkeet saivat terveysväitteen: ”Kasvisterolien on osoitettu alentavan veren kolesterolitasoa. Korkea kolesteroliarvo on sepelvaltimotaudin / sydäntaudin riskitekijä”. Komission asetuksella (EU) N:o 432/2012 hyväksyttiin puolestaan terveysväite: ”Kasvisterolit edistävät veren kolesterolitasojen pysymistä normaalina”. Vuonna 2014 komission asetuksella (EU) N:o 686/2014 kasvisteroleita sisältävistä rasvalevitteistä todettiin lisäksi, että suuremmalla annoksella saadaan parempi vaikutus veren kolesteroliarvoihin: kun kasvisteroleiden määrä on 1,5-2,4 grammaa päivän leviteannoksessa, kolesterolivaikutus on 7-10 %. Kun määrä on 2,5-3,0 grammaa päivässä, vaikutus on 10-12,5 %. Vaikutus veren kolesteroliarvoihin saadaan jo 2-3 viikossa.

1 European Food Safety Authority: Plant Stanols and Plant Sterols and Blood LDL-Cholesterol, The EFSA Journal (2009) 1175, 1-9.