Ystävän esimerkkiä oli helppo seurata

Mitä enemmän on ikää tullut, sitä enemmän on joutunut kiinnittämään huomiota ruokailutottumuksiin ja elintapoihin, ja sen myötä myös kolesteroliarvoihin. Näin totesivat ystävykset yhteen ääneen.

Sarin elämää rytmittää harrastukset ja koiranpentu, Katriinan rutiinit koostuvat lasten viemisestä kouluun ja tarhaan. Molemmat elävät mielestään suhteellisen terveellistä elämää, mutta iän myötä sitä alkaa väkisinkin kiinnittämään huomiota mm. ruokailutottumuksiin.

–Kyllä sitä tulee aika monipuolisesti syötyä kaikkea, ja melko terveellisestikin. Iän myötä sitä on kuitenkin tullut huomattua miten tärkeä rooli terveellisellä ruualla on, Katriina kertoo.

Samaa mieltä on Sari.

–Jos hyvinvoinnista – ja vaikka kolesterolistakin – puhutaan, niin liikunnalla ja ylipäätään terveellisillä elämäntavoilla on suuri merkitys, mutta olen ymmärtänyt, että ehkä suurimmassa roolissa on kuitenkin se mitä sinne suuhunsa pistää.

Sarilla todettiin korkea kolesteroli jokin aika sitten. Vaikka hän tiesi mahdollisista sukurasitteista asian suhteen, tuli lääkärin palaute silti lähes täytenä yllätyksenä.

–Sehän siinä hassua olikin, ettei mulla ollut mitään aavistusta siitä, että kolesteroliarvot voisivat olla koholla. Harrastan paljon liikuntaa ja syön mielestäni erittäin terveellisesti, ja silti vaan, korkealla ne olivat.

Onneksi kolesterolin alentamiseen löytyi helppo ja tehokas keino. Sari otti Alentajan käyttöön ja kohonnut kolesteroli saatiin kuriin. Ystävän kertomukset saivat myös Katriinan pohtimaan omia kolesteroliarvojaan.

–Kyllä mulle tuli sellanen olo, että täytyy kai sitä mennä itsekin testauttamaan omat arvonsa Sarin esimerkkiä noudattaen, Katrinaa naurahtaa.

Sen sijaan, että ystävykset jakelisivat pelkkiä neuvoja toisilleen, tulee vaikutteita otettua ehkä enemmälti toisen tekemisistä ja tavoista. Molemmat uskovat elävän esimerkin toimiva tehokkaammin kuin pelkkien kädenlämpöisten neuvojen sijaan.

–Esimerkin voima on ehdottomasti tehokkaampi, etenkin tällaselle auktoriteettikammoiselle ihmiselle, Katriina kertoo.

–Juuh, kyllähän se on eri asia, kun sen ihmisen tuntee ja tietää, että hän puhuu totta, jatkaa Sari.

Ja vaikka terveelliset elämäntavat näyttelevät suurta roolia molempien elämässä, ei kaikkea hauskaa silti pidä itseltään kieltää, kuten esimerkiksi silloin tällöin tapahtuvaa herkuttelua.

–Jos sitä muutoin elää terveellisesti, niin kyllä sitä silloin tällöin voi itsensä palkita parilla suklaapalalla. Herkkulakkojakin ollaan yhdessä järjestetty monesti, mutta lopulta ne kestävä ehkä viikon ja sitten todetaan yhdessä, että eiköhän tämä nyt ollut tässä, ystävykset naureskelevat yhteen ääneen.