Perimä pisti pohtimaan
kolesteroliarvoja

Moni asia kulkee suvussa. Arvot, elintavat, liikuntatottumukset, mutta myös terveyteen liittyvät perintötekijät. Isän kohonnut kolesteroli sai myös Lassen miettimään omia kolesteroliarvojaan.

Peruslääkärikäynnillä Jukalle kerrottiin kolesteroliarvojen olevan hieman koholla. Jatkossa arvoja olisi syytä tarkkailla ja tehdä viilauksia elintapoihin.
–Rupesin siitä eteenpäin vähän tarkkailemaan, että mitä sieltä kaupasta ottaa mukaansa. Levitteet oli yksi sellainen helppo juttu, joilla oli selkeä ja tutkittu vaikutus, Jukka kertoo.

Lassella ei ollut tietoa omista kolesteroliarvoista, mutta tieto siitä, että korkeaan kolesteroliin vaikuttavat vahvasti myös perintötekijät, sai miettimään asiaa tarkemmin.
– Kolesteroliarvot eivät silloin olleet tiedossa, mutta jos ja kun se on periytyvää, niin eihän sitä ainakaan ehdoin tahdoin halua pahemmaksi muuttaa, sanoo Lasse.

Jukka on pelannut SM-tasolla pesäpalloa ja valmentanut junioreita, nyt Lasse valmentaa juniorijoukkueita jalkapallossa. Urheilu ja elämäntavat tulivat siis osittain perintönä, mutta aktiivisuuden lisäksi tarkempaa huomiota on kiinnitetty myös ruokailutottumuksiin.

–On tullut huomattua, että vaikka tälläkin iällä tulee kerran viikossa pelattua futista ja liikuttua työmatkat pyörällä, se ei välttämättä riitä sekään. Siksi olen ruvennut enemmän kiinnittämään huomiota myös syömisiin. Ei hirveästi vaadi, että jättää jonkin pois tai korvaa jollakin toisella, jolla on terveellinen vaikutus, Lasse jatkaa.

Samaa mieltä on Jukka.
–Vaikka sitä tuli niin sanotusti 60 ensimmäistä vuotta urheiltua, niin eihän se riitä. Hyvinvointiin on kiinnitettävä edelleen huomiota.

Yhtä mieltä he ovat myös siitä, että uskottava on, kun sen itse näkee. Toisin sanoen, elävä esimerkki on aina pelkkää neuvoa tehokkaampi.
–Kyllä sen viimeistään vanhemmalla iällä on tajunnut, että mieleen on jäänyt se mitä on nähnyt isän tai jonkun muun tekevän, eikä välttämättä ne asiat, mitä joku on joskus kehottanut tai neuvonut tekemään, Lasse toteaa.